Airco

airco
Principe

De lucht-lucht warmtepomp haalt de energie uit de lucht en geeft ze via lucht opnieuw af. Meestal is er één buiten-unit verbonden met verschillende binnen-units die dan telkens elk één ruimte klimatiseren.

Iedereen weet wel wat airco is, de naam waaronder de lucht-lucht warmtepomp best gekend is. 

Airco voor aangename binnentemperatuur
Voordelen

Het grootste voordeel van airco is dat je er goed mee kan koelen, wat zorgt voor een aangename binnentemperatuur. 

Bovendien kan je een airco plaatsen zonder dat er een grondige renovatie bij te pas komt. Dat laat toe om met een relatief beperkte investering toch een oplossing te vinden voor de steeds frequentere hittegolven. Basisversies kan je al aanschaffen vanaf 2000 €, geplaatst, excl BTW. 

De evoluties van de laatste jaren, laten ook toe dat er rendementen tot 3 worden gehaald, dat betekent 3 eenheden warmte of koelte per 1 eenheid verbruikte elektriciteit. 

Om dat elektriciteitsverbruik te compenseren, kan je combineren met zonnepanelen, ook een investering die kan zonder ingrijpende renovatie. 

Puur comfort in huis
Waar moet ik op letten?

Airco komt meestal met een buitenunit, in combinatie met één of meerdere binnenunits. Deze zijn zichtbaar, maar je kan ze meestal wel kwijt in een hoekje of op een dak.

Er wordt met een ventilator energie uitgewisseld, zowel binnen als buiten. Een airco hoor je dus wel zachtjes. Moderne toestellen zijn echter vrij stil, waardoor je er zelf geen last van hebt. Je buren ook niet. 

Er zijn geen wonderen, de airco heeft wel wat energie nodig om te koelen of te verwarmen. Hou er rekening mee dat het elektriciteitsverbruik omhoog gaat.

 

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een geothermische warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp