Zonnepanelen worden gratis gerecycleerd

Zonnepanelen recyclage
Kunnen zonnepanelen gerecycleerd worden?

Zonnepanelen kunnen zeker gerecycleerd worden. Nog beter: het zijn de best recycleerbare dingen bij elektronisch afval. Zo kunnen ze tot 90% hergebruikt worden. Dat komt omdat ze voornamelijk uit glas bestaan. 

Hoe gaat de recyclage in zijn werk?

De overheid in België heeft de vzw PV Cycle Belgium opgericht die oude of defecte panelen inzamelt en recycleert. Ze bestaan voor 80% uit glas. Verder bevatten ze nog aluminium, de cellen zelf die van silicium gemaakt zijn en tenslotte kunststof en koper en/of zilver voor de elektrische verbindingen. 

Ze worden in 2 fases gerecycleerd:

  1. eerste ontmanteling: hierbij wordt het glas van de rest gescheiden
  2. tweede ontmanteling: het glas wordt gescheiden van het silicium en de andere metalen. Glas gaat dan gewoon verder voor hergebruik net zoals het glasafval van bij ons thuis. Van het silicium worden nieuwe cellen gemaakt. Ze kunnen verschillende keren hergebruikt worden. 
En wie betaalt dat?

De installateur. Die moet de panelen gratis terugnemen. Europa verplicht dat sinds 1 juli 2016. Europa legt verder ook vast bij de aankoop van de panelen 2€ per paneel moet worden voorzien als recyclagebijdrage. Meer info vind je hier

Wat is de impact?

1 ton zonnepanelen recycleren, voorkomt 1,2 ton CO2. Dat is de uitstoot van 350 kleine wagens. Zonnepanelen sparen dus tijdens hun leven CO2 uit en zelfs erna. Dat is een dubbele impact voor het milieu. 

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp