Wat betekent het capaciteitstarief voor jou?

wat zit er in mijn elektriciteitsfactuur?
Wat zit er in de electriciteitsfactuur?

In de elektriciteitsfactuur zitten verschillende onderdelen: elektriciteit, distributiekosten en taksen. Het échte verbruik bedraagt zelfs maar 25 tot 35% van de factuur.

Vandaag worden de distributienettarieven aangerekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur.

Figuur: Bron VREG

Wat betekent het capaciteitstarief voor jou?
Wat verandert er?

Vanaf 2022 worden de netkosten vooral op basis van capaciteit (of vermogen) aangerekend. Dit is ook het geval voor een deel van de transmissiekosten.

Gemiddeld gezien bedragen deze kosten ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur. 

Het capaciteitstarief is geen extra tarief; énkel een andere manier van aanrekenen. Het grootste deel van de elektriciteitsfactuur blijft ook na invoering van het capaciteitstarief gebaseerd op verbruik zoals nu.

Zuinig omgaan met elektriciteit blijft natuurlijk nog steeds de boodschap. 

Buitenunit
Wat als je een warmtepomp hebt of overweegt?

Door de invoering van het capaciteitstarief zal een deel van je factuur worden aangerekend op basis van de capaciteit het piekvermogen (kW). Dat is dus uw maximale elektrische verbruik.

De rest van uw elektriciteitsfactuur blijft aangerekend worden op basis van verbruik en de kost per kWh zal dus dalen!

Dat is uiteraard interessant wanneer je een groter verbruik hebt. 

Als je geen gas of mazout meer verbruikt om te verwarmen en verwarmt met een warmtepomp, zal deze elektriciteit verbruiken. 

Kies je daar bovenop ook nog eens voor een modulerende warmtepomp en is deze nog eens 'smart' ook, dan verbruikt de warmtepomp voornamelijk elektriciteit wanneer je overschotten hebt, dus wanneer de zonnepanelen produceren. 

De slimme warmtepomp laat toe om de warmtepomp extra warmte te laten genereren op momenten dat de zonnepanelen elektriciteit produceren, deze warmte tijdelijk op te slaan en op een later moment te gebruiken wanneer huishoudelijke toestellen samen een hoog vermogen vragen.

Al onze Thermia warmtepompen, zijn 'smart' en kunnen dit dus vandaag al doen!

Rekenvoorbeeld

Een gemiddeld gezin met een jaarlijkse afname van 3.500 kWh en een maandelijks piekvermogen van 3,15 kW beslist om te investeren in een warmtepomp en een elektrische wagen. Hierdoor neemt hun afname toe tot 14.000 kWh; zonder spreiding van hun verbruik of automatische aansturing stijgt hun piekvermogen naar 16 kW. In 2020 betalen zij € 1.532 aan distributienettarieven. Met een digitale meter zal dit gezin in 2022 volgens onze huidige inschattingen ongeveer € 115 minder betalen. Door een extra investering in een slimme laadpaal zou dit gezin zijn maandelijks piekvermogen kunnen beperken tot 6 kW. Hierdoor zouden zij met een digitale meter in 2022 € 372 minder betalen dan zonder slimme laadpaal en zelfs € 487 minder dan in 2020.

Bron: VREG website

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een geothermische warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp