Benieuwd naar onze prijzen?

Wat betekent het capaciteitstarief voor jou?

wat zit er in mijn elektriciteitsfactuur?
Wat zit er in de electriciteitsfactuur?

In de elektriciteitsfactuur zitten verschillende onderdelen: elektriciteit, distributiekosten en taksen. Het échte verbruik bedroeg vroeger maar 25 tot 35% van de factuur, maar is uiteraard de laatste maanden heel sterk opgelopen.

Vandaag worden de distributienettarieven aangerekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die je verbruikt. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur.

Figuur: Bron VREG

Wat betekent het capaciteitstarief voor jou?
Wat verandert er?

Vanaf binnenkort worden de netkosten vooral op basis van capaciteit (of vermogen) aangerekend. Dit is ook het geval voor een deel van de transmissiekosten.

Het capaciteitstarief is geen extra tarief; énkel een andere manier van aanrekenen. Het grootste deel van de elektriciteitsfactuur blijft ook na invoering van het capaciteitstarief gebaseerd op verbruik zoals nu.

Zuinig omgaan met elektriciteit blijft natuurlijk nog steeds de boodschap. 

En vooral: proberen verbruiken wanneer je produceert!

Als je er graag nog enkele tips op naleest, kan je ook op de website van VREG terecht. 

Warmtepomp als vervanging van een gasketel
Wat als je een warmtepomp hebt of overweegt?

Door de invoering van het capaciteitstarief zal een deel van je factuur worden aangerekend op basis van de capaciteit het piekvermogen (kW). Dat is dus uw maximale elektrische verbruik.

De rest van uw elektriciteitsfactuur blijft aangerekend worden op basis van verbruik en de kost per kWh zal dus dalen!

Dat is uiteraard interessant wanneer je een groter verbruik hebt. 

Als je geen gas of mazout meer verbruikt om te verwarmen en verwarmt met een warmtepomp, zal deze elektriciteit verbruiken. 

Kies je daar bovenop ook nog eens voor een modulerende warmtepomp en is deze nog eens 'smart' ook, dan verbruikt de warmtepomp voornamelijk elektriciteit wanneer je overschotten hebt, dus wanneer de zonnepanelen produceren. 

De slimme warmtepomp laat toe om de warmtepomp extra warmte te laten genereren op momenten dat de zonnepanelen elektriciteit produceren, deze warmte tijdelijk op te slaan en op een later moment te gebruiken wanneer huishoudelijke toestellen samen een hoog vermogen vragen.

Al onze Thermia warmtepompen, zijn 'smart' en kunnen dit dus vandaag al doen!

Rekenvoorbeeld

Door de enorme fluctuaties van de energieprijzen, is het moeilijk om hierover algemene uitspraken over te doen. 

MAAR!

Er is een simulator: voer hier je gegevens en ontdek wat het betekent voor jou.

Bron: VREG

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp

Wat zeggen onze klanten in reviews op Google?

  • Pieter Willems
    Pieter Willems
    2 april 2024
    Tijdens een totaalrenovatie van onze woning hebben we een warmtepomp met boiler laten plaatsen door Terravolt. We werden goed geholpen om de juiste keuzes te maken voor onze specifieke situatie en de graaf en plaatsingswerken werden netjes uitgevoerd. Ook de opstart en afregeling voor onze wensen/noden werd vlot en snel afgehandeld. Zeker aan te raden!
  • guy mouton
    guy mouton
    20 maart 2024
  • Neleke De Pla
    Neleke De Pla
    19 maart 2024
    Voor onze nieuwe apotheek deden we beroep op Terravolt. Alles verliep vlot, goede communicatie met de andere bouwpartners en de strakke timing werd gerespecteerd, bedankt!
  • Wout Vloebergs
    Wout Vloebergs
    19 maart 2024
    Goede service en op tijd volgens afspraak. Er wordt actief mee gedacht om tot een goede installatie op maat van de klant te komen
  • Danny Laseure
    Danny Laseure
    16 maart 2024
  • wouter cornillie
    wouter cornillie
    16 maart 2024
    Wij zijn heel tevreden over de studie, uitvoering, service en kwaliteit van het geleverde systeem met TerraVolt. Voor de renovatie van een oude woning waren zij de enige die het aandurfden om een realistisch stappenplan voor te stellen met garantie op resultaten. Toen bleek bij de verdere voorbereiding van de uitvoering dat er kon bespaard worden lieten ze het niet na om dit te melden en het nodige uit de offerte te halen. De uitvoering verliep vlot, de begeleiding van de afstelling nadien konden we altijd vragen en we werden snel vlot geholpen. De afgelopen koude winterweken hebben we fosielvrij heel goed doorlopen afgelopen winter. Wouter Cornillie Sint-Denijs Westrem
  • Joris De Backer
    Joris De Backer
    7 oktober 2023
    We hebben een geothermische warmtepomp laten plaatsen door Terravolt. Dit is een zeer betrouwbare firma. We zijn heel tevreden over het werk van de installateur Ahmad die alles super netjes heeft uitgevoerd. We kregen ook altijd snelle respons met deskundige uitleg van Dimitri. Ook een pluim voor An die gouden werk levert qua planning en begeleiding. Wij bevelen Terravolt ten zeerste aan!
  • Nicolas Blondeel
    Nicolas Blondeel
    6 mei 2023
    Heel betrouwbare en correcte partner voor je technieken met veel know how en goed planningsbeheer. Wij als Enplusarchitecten werken zeer graag samen met dit team Wouter en Dimitri!
  • Joris De Kimpe
    Joris De Kimpe
    6 juni 2021
    Heel erg tevreden over het geleverde werk. Steeds vriendelijke en duidelijke communicatie, alles heel professioneel en netjes geplaatst. Ik kan een samenwerking alleen maar aanraden!