Benieuwd naar onze prijzen?

Vloeibare lucht als batterij

Opslag groene energie
De aard van groene energie

Het is al vele keren gezegd en geschreven: groene energie is intermittent. Als het waait en als de zon schijnt is er veel, als het een sombere winterdag is, is er te weinig.

Ook voor waterkracht op rivieren is dat zo: als het veel regent, is er veel energie. Als het minder regent of we zitten met een droogte zoals tegenwoordig, is er veel te weinig water om de waterturbines te laten draaien. 

Het is zelfs zo dat op een winderigen zonnige zondag er gewoon té veel groene energie is. Er is dan meer dan we kunnen gebruiken. Dat zorgt voor negatieve prijzen tot zelfs lager dan -100 €. Dat wil zeggen dat men moet betalen om de geproduceerde energie op het net te zetten. Een te gekke toestand. 

Batterij groene energie
Opslag

De oplossing hiervoor is om energie op te slaan. Als er een overschot is, wordt het opgeslaan en wanneer er dan weer wat meer energie nodig is, wordt de batterij leeggehaald om fabrieken te laten draaien, het licht te laten branden en zo voort. 

Er zijn veel verschillende soorten opslag. De oudste vorm is het oppompen van water naar een hoger bassin, zoals in de centrale van Coo gebeurt. Wanneer er dan tekorten zijn, loopt het water door een turbine en genereert het elektriciteit.

Men kan lucht samendrukken en daar later iets meedoen. Dat is zeer bekend, want het is het principe van de compressor waarmee we banden oppompen of waarmee persluchtgereedschap wordt aangedreven. 

Er kan ook energie opgeslaan worden in warmte zoals stoom onder druk, oververhit vloeibaar zout en natuurlijk met geothermie!

Men kan zelfs energie opslaan in beweging, door een vliegwiel te gebruiken. 

Kunnen we onvoldoende energie opslaan, dan is er geen andere mogelijkheid dan fossiele energie (meestal gas) te gebruiken om de tekorten aan te vullen. In België komt daar natuurlijk nog een groot deel nucleaire energie bovenop.

energie uit de lucht
Vloeibare lucht

De Britten gaan nu een stapje verder in het verhaal. Je leest het op vrtnieuws en vindt het hier. .

Met de overschotten van groene energie (de Britten hebben veel windmolenparken op zee en grote windmolenparken in hun grote buitengebieden) zal lucht worden afgekoeld en samengedrukt om het vloeibaar te maken.

Wanneer er dan opnieuw meer energie nodig is, wordt met de lucht opnieuw elektriciteit opgewekt.

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp