Benieuwd naar onze prijzen?

Vlaming vraagt steeds minder Benovatiepremies aan

Vlaming vraagt steeds minder benovatiepremies aan

BENOveren (BEter reNOveren) neemt toe in Vlaanderen. Dat is zeer goed nieuws, want de Vlaming ziet de voordelen in van energiezuinig te werken. Toch blijkt dat velen die een energetische renovatie uitvoeren geen individuele BENOvatiepremie aanvragen. De Vlaamse regering zet deze BENOvatiepremie nu in de kijker, samen met  renovatiepremies en tal van andere fiscale voordelen. Tenslotte willen ze zo de voorwaarden van het Renovatiepact2050 behalen.

De Vlaming verbouwt energiezuinig

Nieuwbouw gebeurt tegenwoordig meestal bijna energie neutraal. Dat is niet passiefbouw, maar de woning wekt evenveel energie op als ze verbruikt. Vanaf volgend jaar wordt dat ook wettelijk verplicht. Ook bij het renoveren komt er steeds meer aandacht voor de energiezuinigheid. Voor renovaties mikken we op een E-peil van 60 of lager vanaf 2050. Hiervoor werd de term BENOveren het leven ingeroepen. Bij een BENOvatie renoveer je in feite nog beter dan wettelijk verplicht, waardoor het bouwproject blijft voldoen aan de energienormen op lange termijn.

De meeste woningen voldoen niet aan de toekomstige eisen. Slechts 3% bezit een A-label en voldoen dus aan de langetermijndoelstellingen. 30% bezit zelfs een F-label en zijn dus energieonvriendelijk. Vlaanderen wil dus meer aandacht vestigen op BENOvatiepremies.

De overheid ondersteunt de verbouwer

We lazen hierboven dat de nieuwbouw al goed bezig is en beter doet dan verplicht. Renovaties zijn ook op goede weg, maar we zijn er lang nog niet. Vreemd genoeg worden er zeer weinig BENOvatiepremies. Wie een energetische renovatie uitvoert kan bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen! Gezien de huidige doelstellingen wil de regering deze premie dus in de kijker zetten. Ben je zelf bezig met een energetische renovatie en wil je dergelijke BENOvatiepremie aanvragen? Een volledig overzicht vind je hier.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp