Benieuwd naar onze prijzen?

Nieuwe regels zonnepanelen

belasting op zonnepanelen

De terugdraaiende teller is niet meer. 

Is er een alternatief dat even veel opbrengt?

De nieuwe regels dwingen ons om het verbruik beter af te stemmen op de productie. Hier komen we enkel onderuit met een batterij. Dat is niet voor ieder gezin even interessant. Globaal genomen, hebben we nu 1 a 2 %  minder rendement op een investering in zonnepanelen

Heb ik nu recht op subsidies?

Voor wie voor 1/1/2021 zonnepanelen legde, garandeert de Vlaamse overheid een rendement van 5%. Mensen met digitale teller krijgen voorrang en in 2021 reeds hun tegemoetkoming. Dit is momenteel echter nog onder voorbehoud, definitieve regeling wordt uitgewerkt door de Vlaamse Overheid. De aangekondigde subsidies voor 2021 zijn enkel voor installaties die vanaf 1/1/2021 online komen.

lees hier meer

Moet ik wijzigen van energiecontract?

Luminus heeft een tarief dat betaalt voor de teveel geproduceerde zonnestroom. Hiermee kan je toch een deeltje van het verlies recupereren. Overgaan naar dag - en nachttarief kan ook. Maar dit syteem loopt af in 2022 waarin het vervangen wordt door een capaciteitsvergoeding. Men gaat dan kijken naar wat je maximum verbruikt en het tarief daarop baseren. 

De toekomst van energie
Wat gebeurt er met de groenestroomcertificaten?

De installaties met recht op groenestroomcertificaten zijn niet geimpacteerd. Dit recht blijft behouden.

Is het zinvol de slimme teller uit te stellen?

Je kan de slimme teller weigeren, Fluvius heeft nog niet aangegeven dit te willen afdwingen. Tegen 2024 moet 80% van Vlaanderen omgeschakeld zijn, er is dus enig uitstel van executie mogelijk. Let wel, wie de digitale teller weigert, kan volgens het energiedrecreet afgesloten worden van het net. 

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Zeker en vast. Ze brengen op, maar de terugverdientijd is nu boven de 10 jaar komen te liggen, je verdient het dus trager terug dan voorheen. Gelukkig gaan panelen lang mee. 

 

 

Wat doe ik nu best?

Heb je geïnstalleerd in 2020? De overheid heeft de uitrol van de digitale meter tijdelijks opgeschort. Je houdt dus best je oude meter. Er is sprake van een subsidie die eenmalig het rendement op de investering op 5% moet zetten, nog steeds vele malen beter dan een spaarboekje

Wat we sowieso op termijn als particulier best doen, is ons verbruik op de productie afstemmen. Dat kan manueel, maar ook reeds deels automatisch. Een thuisbatterij kan hierbij helpen. 

Terug naar www.terravolt.be.

 

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp