Benieuwd naar onze prijzen?

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Lucht water warmtepomp
Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en geeft die vervolgens af aan de woning. Liefst via vloerverwarming, wegens héél efficiënt. Maar het kan ook op ventilo convectoren of radiatoren

Je hebt de lucht-water warmtepomp, de meest voorkomende. Deze heeft een buitenunit en haalt de energie uit de buitenlucht.

En je hebt de geothermische warmtepomp. Deze heeft boringen in de tuin en haalt via die boringen de energie uit de bodem. 

Afgifte op hoge temperaturen
Wat met een bestaande woning?

Het kan. 

Je kan je gasketel of mazoutketel vervangen. Hiervoor moet wel gekeken worden of je afgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren, andere) geschikt is. 

Hoe test je dat?

Zet je keteltemperatuur op 50°C en kijk of de woning nog aangenaam warm is. Water van 50°C kan de warmtepomp immers op een efficiënte manier aanmaken.

Is dat het geval?

Dan kan je op een economisch rendabele manier overschakelen op warmtepomp. 

Is dat niet het geval?

Heb je bijvoorbeeld 70°C nodig, dat kan een warmtepomp ook, maar dat is dan niet meer zuinig en dus niet zinvol om over te schakelen. Dan moet er ofwel eerst naar isolatie gekeken worden OF je past het afgifte systeem aan door bijvoorbeeld radiatoren te vervangen door ventilo convectoren. 

Lees ook onze pagina hierover.

Warmtepomp als vervanging van een gasketel
Wat met winterweer?

Een warmtepomp werkt ook wanneer het vriest. Let zeker op tot welke temperatuur de warmtepomp haar volle vermogen kan afleveren. 

Bij een geothermische warmtepomp wordt uiteraard niet de koude buitenlucht gebruikt, maar de bodem. Die bodem is ook in de winter relatief warmer dan de buitenlucht. Vandaar dat je met geothermie altijd een efficiëntere installatie hebt dan met een lucht-water warmtepomp. 

Nog meer vragen?

Kijk zeker op de pagina van VRT nieuws, hier. Maar aarzel zeker ook niet om ons te contacteren voor gratis advies. 

Terug naar www.terravolt.be.

 

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp