Benieuwd naar onze prijzen?

Leg jouw 'grey day' op 31/12

hiernieuwbare energie
Wat is grey day?

Stel dat we op 1 januari heel België voorzien van elektriciteit uit wind en zon. En dan kijken hoe lang we dit kunnen doen met wat er bestaat in België. Grey day is de dag van het jaar waarop de hernieuwbare energie op is.

Het blijkt dat voor 2020 vandaag (5 februari) die dag is. 

Vanaf vandaag moeten we het voor de rest van het jaar doen met kernenergie, gascentrales, diesel en kolen of pellets. 

En... hoeveel beter is dat dan vroeger?

1 dag. We zijn sinds vorig jaar 1 dag opgeschoven. Dus aan dit tempo zijn we er binnen 330 jaar. Dat is natuurlijk te traag. Dat staat in de cijfers van de EU die je hier terugvindt. 

We zitten daarmee zoals je al raadt, in de staart van het peloton. Na ons komen nog Luxemburg, Malta en Nederland. Aan kop staat Zweden die het 6 keer beter doen en 200 van de 365 dagen met hernieuwbare energie kunnen doen. 

We gaan ook trager vooruit dan de meeste Europese landen waardoor de achterstand groter wordt. 

Leg jouw Grey Day op 31/12

Als je grey day op 31/12 ligt, wil dat zeggen dat je al je energie zelf produceert uit hernieuwbare bronnen. Hoe kan je dat doen? Bijvoorbeeld door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

De elektriciteit die de warmtepomp nog gebruikt, komt van je dak. De rest van de energie komt uit de grond (bij geothermie of bodem-water warmtepompen) of uit de buitenlucht (bij lucht-water warmtepompen).

Ga je bouwen of verbouwen? Dan is het perfect mogelijk om netto onafhankelijk te zijn voor je energie in huis. Dankzij innovatie is geothermie nu ook mogelijk voor bijvoorbeeld rijwoningen. Wil je meer info of heb je een concreet project, check onze contact pagina en wij komen graag eens langs!

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp