Benieuwd naar onze prijzen?

Lange weg te gaan naar lagere uitstoot voor woningen

vlaams patrimonium niet energiezuinig
Slechte leerling?

Uit een nieuwe paper van Brian Vad Mathiesen and Nis Bertelsen blijkt dat de Belgische woningen nog steeds aan de top staan... op vlak van uitstoot van CO2. 

Het goede nieuws is: kolen zijn er zo goed als uit. Dat doen we niet meer. Daarnaast is het vooral gas en mazout uiteraard. De laatste 10-15 jaar wordt er al volop met condenserende gasketels gewerkt. Dat is al een hele stap vooruit. Je ziet aan de zwarte stip dan ook dat onze uitstoot al zakte tov 1990. Maar zoveel is dat ook niet, namelijk 10%.

10% vooruitgang op 30 jaar dus. Zo zal het nog lang duren.

Dak isoleren
EPB, de (r)evolutie?

Sinds 2006 zetten we alleszins een tandje bij. Toen werd de EPB wetgeving van toepassing die duidelijke eisen oplegt aan nieuwbouw en verbouwingen. Vanaf begin dit jaar is de eis voor nieuwbouw gesteld op E30

Dat betekent pakweg dat een woning gebouwd in 2020 3 keer minder uitstoot dan een woning uit 2010.

Het heeft dus lang geduurd, maar nu gaat het wel vooruit.

Bovendien merken we dat de meeste mensen al beter bouwen dan de gestelde eisen. De burger ziet dus het nut in van een (zeeeeeer) lage energiefactuur en van het verminderen van hun impact.

Post-Corona, een kans?

We zitten ondertussen wel in de ergste crisis sinds decennia. Hoe gaan we dat combineren met doortastende klimaatmaatregelen?

Misschien is de crisis zó diep dat de politieke wereld een nieuw globaal plan moet opstellen? Misschien kan er onder invloed van de Europese Green Deal zelfs nog versneld worden richting duurzame samenleving?

Misschien is het eindelijk het moment om de uitstoot te belasten zoals het hoort. Niet alleen bij de burger, maar overal. Dat zal het verschil tussen verwarmen met gas en elektriciteit (warmtepompen) zeer groot maken. 

Dat is misschien de grote doorbraak voor de warmtepomp, uiteindelijk toch de technologie die al jaar en dag de meest efficiënte is. Zo haal je met een lucht/water warmtepomp 60% van je energie gratis binnen. Bij bodem/water (geothermie) loopt dat op tot 80% gratis energie.

We zullen zien.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp