Benieuwd naar onze prijzen?

Gas wordt duurder

Gas wordt duurder
Jaarlijks 300€ kosten 

Een onderzoek van de VREG (onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt) blijkt dat elk gezin kosten krijgt doorgerekend die niets met energie te zien hebben. Dat is goed voor een jaarlijkse 300€, of nog 1,67 miljard Euro per jaar. Dat is 32% van de elektriciteitsfactuur! Alle details vind je in de volgende link

300€ voor wat?

Het grootste deel ervan gaat naar ondersteuning van groene stroom, zo'n 1,4 miljard. De rest nog naar openbare verlichting, distributietarieven, transmissiekosten en ga zo maar verder. Dat zijn belastingen. Bovendien betalen we er nog eens BTW op ook. Dat zijn dus belastingen op belastingen, wat verboden is of toch hoort te zijn. 

Onevenwichtige verdeling

Maar het gekste van al het bovenstaande, is dat van die 1.4 miljard of 1400 miljoen euro, maar 9 miljoen wordt opgehaald via de gasfactuur. Al de rest komt via de elektriciteitsfactuur. De VREG concludeert zelf dat de belastingen op de verkeerde energie zitten. We moeten omschakelen naar elektriciteit voor mobiliteit, verwarming (door warmtepompen) en zowat alles. Dan is het niet logisch om het CO2 uitstotende gas niet te belasten en propere elektriciteit wél? nvdr: voor elektriciteitsproductie wordt natuurlijk ook CO2 uitgestoten, maar dat is relatief laag in België door het grote aandeel nucleair in ons land. 

Vlaamse tax shift van 1.4 miljard?

Een mogelijkheid waarover men spreekt, is het verschuiven van die taxen van elektriciteit naar gas. Een CO2 tax dus. Dat is ergens logisch en zal ons als burger alvast helpen om de juiste keuzes te maken. 

Investeren in warmtepomp nóg interessanter

TerraVolt wil geothermie efficiënter en dus goedkoper maken. Maar als het alternatief duurder wordt, dan is de keuze eigenlijk nog gemakkelijker te maken. Een warmtepomp verdient zich terug in 5 a 10 jaar. Dit als men een geothermische warmtepomp kiest in plaats van verwarming met gas. Omdat men een huis toch bouwt of verbouwt voor op zijn minst 20 jaar, wordt het allicht nóg interessanter om te investeren in een warmtepomp

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp