Benieuwd naar onze prijzen?

Eenvoudig energie besparen

bespaar op je verwarming

Een doorsnee gezien van 4 personen verbruikt per jaar zo'n 3500 tot 4000 kWh elektriciteit. Met een elektrische boiler mag je daar nog eens 2000 kWh extra bijrekenen. Het leven is gemakkelijker met al onze elektrische apparaturen, maar als je wil besparen, dan vind je hier enkele tips over energievreters

De verwarming

Geen verrassing natuurlijk, maar hier zit je grootste verbruik. Ongeveer 60% van el je energieverbruik gaat naar verwarming. Je kan ervoor kiezen een half graadje minder in te stellen. Maar ook een goed onderhoud is van belang. Heb je een gasketel, dan laat je die tweejaarlijks onderhouden door een vakman. 

Je kan ook je kalender gedetailleerd instellen op de thermostaat. Zo werkt de verwarming enkel wanneer het nodig is. 

zuinige toestellen
De frigo en diepvriezer

Hebben we dit niet allemaal nodig? Zeker! In de meeste woningen staan er zelfs meerdere. 

Wist je dat een toestel van 15 jaar oud zo'n 400 kWh per jaar verbruikt? 

Met een modern A+++ toestel kan je dat delen door vier en slechts 100 kWh per jaar verbruiken. Ontdooi zeker ook eenmaal per jaar de diepvriezer. Als er ijsvorming aan de wanden zit, heeft de vriezer meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Eenvoudig én met gegarandeerde opbrengst. 

De vaatwasser

Laat ons eerlijk zijn, we gaan hier niet pleiten om terug met de hand af te wassen :) Er zijn grenzen ;)

Maar als je het eco programma gebruikt en als je ervoor zorgt dat je toestel goed vol zit, dan zal die gegarandeerd minder verbruiken. Er wordt dan immers op lagere temperatuur gewerkt. Het programma duurt wel wat langer, maar naar energieverbruik toe, is het zo simpel als op het juist knopje drukken. 

belasting op zonnepanelen
De wasmachine

Net als bij de vaatwasser, hebben de meeste wasmachines een eco-programma dat ietsje langer duurt, maar waarbij er op lagere temperatuur gewerkt wordt. Ook de hedendaagse wasmiddelen kunnen gerust hun werk doen op lage temperatuur. 

De droogkast

Quick win van zodra het goed weer is: hang de was aan de lijn in de tuin of op een rekje in huis. Natuurlijk ietsje meer werk, maar als je energie wil besparen, is dit wel gemakkelijk te realiseren. 

Sluimerverbruikers

Kleine led-lampjes die aanblijven (TV, printer, modem, koffiezet, etc....) of opladers die in de stekker blijven zitten. Allemaal hebben ze een heel klein beetje verbruik. Maar vele kleintjes maken een groot verlies. Zet ze dus uit in plaats van in stand by stand. Zo kan je tot 80 € per jaar besparen. 

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp