Benieuwd naar onze prijzen?

Tips & tricks

Warmtepomp met afgifte op hoge temperatuur
Heb je al een warmtepomp?

Proficiat! Je maakte reeds de overstap naar een warmtepomp, een slimme investering!

Op deze pagina vind je alvast enkele tips om je verbruik zo laag mogelijk te houden, uiteraard mét behoud van je PUUR COMFORT

  1. Vraag constant 1 dezelfde temperatuur, zo kan de warmtepomp zachtjes draaien en de woning op temperatuur houden. De warmtepomp zal zelf op basis van de buitentemperatuur haar watertemperatuur verhogen om de woning op peil te houden. 
  2. Heb je voldoende warm water voor douche en bad? Dan kan je proberen om de temperatuur in het vat wat te verlagen. Doe dit gradueel, evalueer na enkele dagen en verlaag verder tot zolang je voldoende warm water hebt. 
  3. Heb je een lucht-water warmtepomp? Check dan zeker eens of het rooster achteraan de buitenunit nog proper is. Bladeren en spinrag kan je gerust wegborstelen.
  4. Werk je met radiatoren? Zet de thermostatische kraan daar op 5, de koelere ruimten zoals de slaapkamers kan je dan op peil houden door de kraan daar lager te zetten.

 

gasketel of mazoutketel vervangen
Heb je nog geen warmtepomp?

Dan ben je wellicht bezig met je 50°C test voor je radiatoren. Krijg je je woning warm met lage temperatuur water, dan kom je zeker in aanmerking voor een warmtepomp!

Als reminder: hoe lager je je watertemperatuur zet, hoe beter voor het verbruik van de warmtepomp, dus hoe zuiniger ze zal zijn. 

Waarom doen we die test eigenlijk?

We kunnen voor nagenoeg élke woning een warmtepomp plaatsen ter vervanging van een gasketel of mazoutketel: zie ook hier

We moeten echter wél testen op je afgiftesysteem (vloerverwarming is sowieso ok, dus hier: radiatoren of convectoren) voldoende groot is om op relatief lagere temperatuur te werken. Immers, fossiele ketels sturen water van 60°C of meer op, een warmtepomp werkt best op lagere (<50°C) temperaturen. 

De praktijktest is de beste.

Keteltemperatuur verlagen en zien of het nog mooi warm blijft. 

 

verminder je energieverbruik
En in het algemeen?

Je kan natuurlijk ALTIJD energie besparen. 

  • hou deuren van verwarmde ruimten dicht
  • zet de gewenste temperatuur niet te hoog
  • zet je ventilatie op de laagste stand (maar zet ze niet uit!)
  • gebruik spaar - of LED lampen

Succes!

Terug naar www.terravolt.be.

Benieuwd naar een richtprijs voor een warmtepomp?

Bereken het zelf in 3 eenvoudige stappen.

Mijn warmtepomp